یک ابزار جدید برای شناسایی سریع ردپای ژنتیکی سلولهای سرطانی، ممکن است به جراحان آینده این فرصت را دهد که تومورهای مغزی را با دقت بیشتری در اتاق عمل از بین ببرند. این فناوری نوین میتواند فرآیند جراحی را بهبود دهد و موجب درمان دقیقتر و سریعتر سرطانها شود. ابزار جدیدی که در این تحقیق معرفی شده است، از سرعتی بیسابقه برای شناسایی سرطانهای مغزی برخوردار است که میتواند انقلابی در جراحیهای مغز ایجاد کند.
ابزار «پی سی آر دیجیتالی قطرهای سریع»؛ انقلابی در جراحی سرطان
به گزارش پرداد خبر، بسیاری از انواع سرطانها با جهشهای خاص ژنتیکی یا تغییراتی در ساختار دیانای سلولهای غیرطبیعی شناسایی میشوند. در همین راستا، گروهی از محققان از NYU Langone Health از توسعه «پی سی آر دیجیتالی قطرهای بسیار سریع» (UR-ddPCR) خبر دادهاند. این ابزار جدید به محققان و جراحان این امکان را میدهد که سطح سلولهای تومور در بافت را تنها در ۱۵ دقیقه اندازهگیری کرده و حتی تعداد اندک سلولهای سرطانی (به اندازه پنج سلول در هر میلیمتر مربع) را ردیابی کنند.

این تکنولوژی نوین به جراحان این امکان را میدهد که در حین جراحی مغز، تشخیص دقیقی از وجود سلولهای سرطانی در اطراف تومور داشته باشند. تا به امروز هیچ ابزاری قادر به انجام چنین تشخیص سریعی در اتاق عمل نبوده است. در واقع، این ابزار به یک تحول اساسی در جراحیهای مغزی تبدیل شده است که میتواند جراحان را در حذف بهموقع تومورهای مغزی یاری کند.
کاربرد این ابزار در جراحی مغز
محققان معتقدند که این ابزار حتی در تستهای اولیه در نمونههای بافت مغز، سریع و دقیق عمل میکند. این ابزار نخستین ابزار عملیاتی برای ردیابی مستقیم سلولهای سرطانی با استفاده از جهشها در حین جراحی مغز به شمار میآید. این ابزار قادر است سلولهای سرطانی را با دقتی که تاکنون ممکن نبوده است، شناسایی کرده و به جراحان کمک کند تا تومورهای مغزی را با دقت بیشتری از بین ببرند. این روش به ویژه در تومورهایی که به راحتی قابل تشخیص نیستند و یا در عمق بافت قرار دارند، اهمیت ویژهای دارد.
برتری UR-ddPCR نسبت به روشهای معمولی
محققان نشان دادهاند که سرعت پردازش UR-ddPCR بسیار سریعتر از ddPCR معمولی است. در حالی که فرآیند استاندارد میتواند سلولهای تومور را به طور دقیق تعیین کند، دریافت نتیجه از آن معمولاً چند ساعت طول میکشد. به همین دلیل، ddPCR معمولی به عنوان یک راهنمای جراحی غیرعملیاتی محسوب میشود. اما UR-ddPCR میتواند در ۱۵ دقیقه نتیجه دقیقی ارائه دهد که به جراحان کمک میکند تا تصمیمات بهتری بگیرند و درمانهای دقیقتری برای بیماران خود انجام دهند.
اهمیت دقت در جراحی تومورهای مغزی
دانیل اورنگر، یکی از مولفان تحقیق، میگوید: “در مورد بسیاری از سرطانها مانند تومورهای مغز، موفقیت جراحی و جلوگیری از عود بیماری به حذف هر چه بیشتر تومور و سلولهای سرطانی اطراف آن بستگی دارد.” جراحان با کمک این روش میتوانند سلولهای سرطانی و تعداد آنها را در هر بخش از بافت با دقتی که تا پیش از این ممکن نبوده است، شناسایی کنند. این دقت بالا به جراحان این امکان را میدهد که تومورها را با اطمینان بیشتر از بافت مغز حذف کنند و از بازگشت مجدد بیماری جلوگیری نمایند.

تحولات در فرآیند آزمایش
محققان برای توسعه این ابزار، کارایی هر مرحله از ddPCR را مورد بررسی قرار دادند. آنها مدت زمان استخراج دیانای از نمونه تومور را از ۳۰ دقیقه به کمتر از ۵ دقیقه کاهش دادند. علاوه بر این، با افزایش غلظت مواد شیمیایی به کار رفته در تست، مدت زمان کلی برخی مراحل آزمایش را از دو ساعت به کمتر از سه دقیقه رساندند. این پیشرفتها باعث شده است که ابزار UR-ddPCR به یکی از سریعترین و دقیقترین ابزارهای موجود برای شناسایی سلولهای سرطانی تبدیل شود.
چالشها و گامهای آینده
محققان هشدار دادهاند که استفاده گسترده از این ابزار نیاز به ارتقای بیشتر و آزمایشهای بالینی بیشتری دارد. هدف بعدی آنها خودکارسازی این روش است تا بتوان از آن در اتاق عمل بهطور سریعتر و آسانتری استفاده کرد. این خودکارسازی به جراحان این امکان را میدهد که از این ابزار در هر جراحی مغزی با کمترین زمان ممکن بهره ببرند و دقت عمل را افزایش دهند. همچنین، برای مقایسه نتایج این ابزار با روشهای تشخیصی فعلی، به آزمایشهای بالینی بیشتری نیاز است تا بتوان کارایی آن را در مقیاس وسیعتر ارزیابی کرد.