قیمت نان سنگک؛ این در حالی است که نانوایان یارانهپز نیز اعلام میکنند پخت نان با قیمتهای دستوری فعلی، بهخصوص نرخ ۵ هزار تومانی، برایشان مقرون به صرفه نیست و حداقل قیمت تمام شده برای آنها از ۱۰ هزار تومان فراتر میرود.
افزایش قیمت نان سنگک آزادپز به ۲۵ هزار تومان
محمد نجمدی، رئیس هیئت مدیره نان سنگک (انجمن یا اتحادیه مرتبط)، و محمد سلیمانی، رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران، هر دو تأیید کردهاند که قیمت نان سنگک ساده در واحدهای آزادپز (که از آرد با نرخ غیر یارانهای استفاده میکنند) به ۲۵ هزار تومان رسیده است. آقای نجمدی اشاره کرد که این قیمت برای واحدهای جدید تأسیس در مناطقی مانند منطقه سه تهران با تأیید اتحادیه و پس از آنالیز هزینهها تعیین شده و این واحدها از سامانه “نانینو” (مربوط به توزیع آرد یارانهای) استفاده نمیکنند.
به گفته آقای سلیمانی، افزایش قیمت گندم مورد استفاده نانوایان آزادپز از ۱۲ هزار تومان به ۲۱ هزار و ۷۰۰ تومان، عامل اصلی این افزایش قیمت از ۱۷ هزار تومان قبلی به ۲۵ هزار تومان فعلی بوده است.

چالش قیمت نان سنگک یارانهای
در حالی که قیمت مصوب نان سنگک یارانهای ۵ هزار تومان اعلام شده، هر دو نماینده نانوایان تأکید دارند که این نرخ با توجه به افزایش هزینههای جاری (دستمزد، بیمه، مواد اولیه و…) برای نانواییها صرفه اقتصادی ندارد. آقای نجمدی صراحتاً بیان کرد: “در حال حاضر هیچ نان سنگکی که از طریق آرد نوع دو و دولتی استفاده میکند کمتر از ۱۰ هزار تومان پخت نمیشود چراکه برای نانوایی هیچ صرفه اقتصادی ندارد و هزینههای واحدهای صنفی آنها تأمین نمیشود.” آقای سلیمانی نیز عنوان کرد که نانوایان به دلیل افزایش هزینهها، از نرخ ۵ هزار تومانی تمکین نمیکنند.
انتظار برای تصمیمات جدید و راهکارها
محمد سلیمانی اعلام کرده است که هنوز تصمیمگیری نهایی در خصوص تغییر قیمت نانهای سنتی یارانهای انجام نشده و موضوع در حال بررسی است و نتایج آن طی روزهای آتی اعلام خواهد شد. از سوی دیگر، محمد نجمدی معتقد است در خصوص نانواییهای دولتی، “سیاست دولت است که بخواهد سیاست یکسانسازی و شفافسازی را لحاظ کند و یارانه را به مردم پرداخت کند.”

سوالات متداول؛ قیمت نان سنگک آزادپز و یارانه ای
قیمت نان سنگک آزادپز ساده در تهران چقدر است و چرا افزایش یافته؟
قیمت نان سنگک ساده در واحدهای آزادپز تهران به ۲۵,۰۰۰ تومان رسیده است. دلیل اصلی این افزایش، بالا رفتن قیمت گندم و سایر هزینههای تولید برای این دسته از نانوایان عنوان شده است.
چرا نانوایان سنگک یارانهای با قیمت مصوب ۵ هزار تومانی موافق نیستند؟
به گفته نمایندگان این صنف، قیمت مصوب ۵,۰۰۰ تومانی با توجه به افزایش هزینههای تولید (دستمزد، بیمه، اجاره، مواد اولیه و…) برای نانوایان صرفه اقتصادی ندارد و حتی پخت نان با قیمت کمتر از ۱۰,۰۰۰ تومان نیز زیانده است.
تصمیم نهایی در مورد قیمت نانهای سنتی و یارانهای چه زمانی اعلام میشود؟
هنوز تاریخ دقیقی اعلام نشده، اما رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران بیان کرده که موضوع در حال بررسی است و نتایج آن طی روزهای آتی مشخص خواهد شد.
نتیجهگیری: وضعیت فعلی قیمت نان سنگک نشاندهنده شکاف عمیق بین هزینههای تولید و قیمتهای دستوری برای نان یارانهای، و از سوی دیگر، واقعی شدن قیمتها برای نان آزادپز است. نانوایان در هر دو بخش خواستار توجه جدی به هزینهها و اتخاذ تصمیماتی هستند که هم معیشت آنان را تضمین کند و هم دسترسی مردم به این نان سنتی با قیمت مناسب را فراهم آورد.